Den Flygande Mattan 2, skolversionen – frågor och svar

Vilka enheter kan man spela ”Flygande Mattan 2 – Skolversionen” på?

Programmet är plattformsoberoende vilket innebär att du kan använda ”Flygande Mattan 2 – Skolversionen” på vilken enhet du än har. För den bästa användar-upplevelsen rekommenderar vi att programmet körs i installerat läge vilket innebär att du laddat ner och installerat programmet på din enhet.

Hur installeras programmet på skolans enheter?
 1. ”Flygande Mattan 2 – Skolversionen” är plattformsoberoende och kan installeras på vilka enheter ni än har. Välj den typ av enhet som passar er och följ länkarna och installera programmet, sedan är det bara att köra igång! iPads och iPhones:Ladda hem programmet som en app genom att Klicka här. Chromebooks: På Chromebooks körs Webbversionen av programmet. För att komma till Webbversionen av programmet följ länkarna nedan baserat på vilket språk du vill spela på:   Svenska – Klicka här            Engelska – Klicka här Windows-datorer:att Klicka här. När programmet är nedladdat behöver det installeras. Alternativ 2: Kör programmet via Webbversionen och datorns webbläsare. För att komma till Webbversionen av programmet följ länkarna nedan baserat på vilket språk du vill spela på:               Svenska – Klicka här               Engelska – Klicka här          – Mac-datorer:
 2. Alternativ 1: Installerad version på datorn. Ladda ner programmet genom att Klicka här. När programmet är nedladdat behöver det installeras. Alternativ 2: Kör programmet via Webbversionen och datorns webbläsare. För att komma till Webbversionen av programmet följ länkarna nedan baserat på vilket språk du vill spela på:               Svenska – Klicka här               Engelska – Klicka här
 3.  
 4. Alternativ 1: Installerad version på datorn. Ladda ner programmet genom
 5. Ladda hem programmet som en app genom att Klicka här. Androids (T ex Samsung, Smartphones och Surfplattor):
Vad krävs för en elev att komma igång med ”Flygande Mattan 2 – Skolversionen” efter att man startat programmet?

Vi rekommenderar att följande information diskuteras med skolans IT-avdelning:
Alt 1: Automatisk aktivering:
För att programmet skall kunna startas på en ny enhet krävs en aktivering. Detta sker per automatik om man lagt in de Externa IP-adresser som skolans nätverk använder. Detta läggs till på ett väldigt enkelt sätt i ”Flying Manager” enligt följande:

 • Logga in i ”Flying Manager” från en dator uppkopplad till skolans nätverk. ”Flying Manager” går att nå på följande länk: http://manager.aqlearning.com (Inloggningsinformation har skickats till den ni angett som IT-administratör vid beställningen)
 • Efter lyckad inloggning klicka på knappen ”Enhetsaktivering via IP-adress” i menyn till vänster.
 • Klicka på knappen ”LÄGG TILL”.
 • Sidan fyller nu automatiskt i den IP-ADRESS som du använder för tillfället och du kan klicka på ”SPARA” för att lägga till den.
 • OBS: Notera att det är viktigt att detta moment görs ifrån skolans nätverk och INTE från till exempel ett hemnätverk.
 • Skulle din skola ha fler än en IP-ADRESS som behöver läggas till så går detta att göra på sidan också genom att klicka på knappen ”LÄGG TILL” och ändra det som blir förifyllt och sedan klicka på ”SPARA”.

 

Alt 2: Manuel aktivering:

Om IP-ADRESSEN inte är inlagd enligt ovan beskrivning kommer enheten inte kunna aktiveras automatiskt. Då krävs en manuell åtgärd enligt nedan beskrivning:

  • Logga in i ”Flying Manager”. Sidan går att nå på följande länk: http://manager.aqlearning.com (Inloggningsinformation har skickats till den ni angett som IT-administratör vid beställningen)
 • Efter lyckad inloggning klicka på knappen ”Enhetsaktivering med kod” i listen till vänster.
 • Starta programmet på enheten och du komma få upp en aktiveringskod. Skriv in denna aktiveringskod i fältet ”Aktiveringskod” i ”Flying Manager” du behöver också namnge enheten i fältet ”Namnge enheten”. Klicka sedan på knappen ”SPARA”. 

När detta är genomfört kommer programmet att startas automatiskt på enheten.

 

Vilka enheter kan man spela ”Flygande Mattan 2 – Skolversionen” på?

Programmet är plattformsoberoende vilket innebär att du kan använda ”Flygande Mattan 2 – Skolversionen” på vilken enhet du än har. För den bästa användar-upplevelsen rekommenderar vi att programmet körs i installerat läge vilket innebär att du laddat ner och installerat programmet på din enhet.